American Staffordshire Terrier

American Staffordshire Terrierul (sau amstafful) este o rasă de câini de talie medie, cu păr scurt și neted, care își are originile în Statele Unite ale Americii. La începutul secolului XX amstafful a devenit simbolul virtuții americane și în 1936 rasa a fost recunoscută de Asociația Chinologică Americană.

Deși strămoșii acestei rase provin din Anglia, dezvoltarea American Staffordshire Terrierului este povestea unei rase cu adevărat americane. Amstafful a avut un rol deosebit de important în succesul fermierilor și coloniștilor americani care au construit această țară.

Până în prima parte a secolului al XIX-lea Bulldogul a fost crescut în Anglia în scopul luptelor cu tauri, numite și bull-baiting. În 1835 Parlamentul Britanic a adoptat Legea Protecției Animalelor ce a dus la interzicerea acestor „sporturi” crude. Crescătorii care apreciau aceste sporturi sângeroase și-au îndreptat atenția spre luptele între câini, deoarece erau mai ușor de ascuns de ochii autoritaților. Pentru acest „sport” Bulldogul s-a dovedit a fi prea lent. Crescătorii au găsit combinația perfectă îmbinând forța și tenacitatea bulldogului cu agilitatea, spiritul și agresivitatea terrierului. Se crede că Bulldogul a fost încrucișat cu White English Terrierul sau Black and Tan Terrierul pentru a obține un câine cu caracteristici superioare de luptător, Fox Terrierul fiind și el un posibil candidat. Date concrete nu ne stau la dispoziție pentru a determina care dintre cele trei rase de terrieri erau folosite, dar este cert că dintre încrucișarea bulldogului și terrierului a rezultat câinele numit la acea vreme Bull-and-Terrier, Half and Half, Pit Dog sau Pit Bull Terrier. Mai târziu, în Anglia, s-a acceptat denumirea oficială de Staffordshire Bull Terrier. Acești câini și-au găsit drumul spre America în jurul anilor a 1870 unde i-au numit Pit Dog, American Bull Terrier, Yankee Terrier iar mai târziu American Pit Bull Terrier și American Staffordshire Terrier.